Miksi Ostaa Vaatteet Käytettyinä?

Miksi Ostaa Vaatteet Käytettyinä?

Madkid Worldin ensimmäisessä blogipostauksessa perehdytään yhteen isoon kysymykseen. Miksi ostaa vaatteet käytettyinä? 

Alla on lueteltu 5 isointa syytä käytettyjen vaatteiden ostamisen puolesta.

1. Säästät Rahaa

Ostamalla vaatteet käytettyinä säästät melkeinpä aina rahaa, ellei kyse ole jostain harvinaisemmasta yksittäisestä tuotteesta. Siinä missä T-paidasta joutuisi maksamaan 25 euroa, voit löytää kyseisen tuotteen käytettynä huomattavasti halvemmalla. Lompakkosi siis kiittää.

2. Laatutakuu

Kun ostat vintage ja second hand tuotteita, niin tuotteet ovat olleet tässä maailmassa aina useasta vuodesta moneen kymmeneen vuoteen. Jos vaatteen kunto on hyvä, tarkoittaa se luonnollisesti sitä, että vaatteen laatu on myös samalla erittäin hyvä. Vaatteen osalta ei tarvitse pelätä, ettei se kestäisi monta vuotta tästäkin eteenpäin. 

3. Ekologisuus 

Tässä kohtaa on tulossa erittäin laaja tietopaketti, joten kannattaa ottaa hyvä asento.

Vaateala on maailman toiseksi saastuttavin ala ja se tuottaa peräti 10% kaikesta hiilipäästöistä maailmassa vuosittain. 

WWF:n raportin mukaan yksi kilo puuvillaa vaatii peräti 20 000 litraa vettä. Näin paljon vettä tarvitaan siis yhden uuden T-paidan sekä yhden uusien farkkujen tuottamiseen. Ostamalla vaatteet käytettyinä, teet ostospäätöksen, joka ei kuluta enää vettä. Samalla muokkaat suoranaisesti vaatealaa ja nostatat second handin sekä vintage vaatteiden suosiota. Tästä syntyy ajan saatossa kollektiivi, mikä pakottaa markkinoita muuttamaan käytäntöjään enemmän käytettyiden vaatteiden suuntaan. 

Ekologisuudesta voisi puhua loputtomiin, mutta tehdään siitä tulevaisuudessa ihan oma kirjoitus, vaikka "uusi vaate vs. käytetty vaate" otsikolla. 

4. Annat vanhalle vaatteelle uuden kodin

Sen sijaan, että vanha vaate joutuisi kaatopaikalle tai kierrätykseen, se pääsee loistamaan uudelleen entisaikojen tapaan ja saa taas ansaitsemaansa huomiota. Lisäksi kaatopaikat kiittävät, kun tekstiilijätteen määrä pienenee. 

5. Jokainen vaatekappale on harvinainen

Second hand ja vintage vaatteiden viehätys piilee niiden uniikkiudessa. Kyseisiä paitoja ei enää tulla koskaan tekemään, mikä tekee niistä harvinaisempia. Myös ajatus "kellään ei ole samanlaista" nostaa käytettyjen vaatteiden kiinnostavuutta ja jokainen vintagevaate reissu on kuin aarteenmetsästystä. 

- Madkid World

Takaisin blogiin